Salát ze střechy místo z pole. Doktorandka z liberecké univerzity mění pohled na zemědělství
Když se řekne zemědělství, většinou si představíme pole nebo skleníky. Tereza Nalezená z Technické univerzity v Liberci ale ukazuje, že plodiny lze pěstovat i tam, kde byste to nečekali: na střechách výrobních podniků či logistických center.
Skladové a výrobní prostory zabírají v České republice 12,5 milionu metrů čtverečních. Jen pro představu – jde o více než desetinu plochy Liberce. V budoucnu by ale velká část těchto rozpálených střech mohla přispět k potravinové soběstačnosti Česka.
Start-up Salát na střeše vznikl z doktorandského projektu, se kterým Tereza vyhrála univerzitní soutěž Startup TUL. „Původním cílem bylo firmám ukázat, jak využít střešní krajinu k hydroponickému pěstování salátů a dalších plodin. A tím mj. halu ochladit a k tomu získat body pro svou ESG strategii,“ odkazuje zakladatelka na současný trend firem kompenzovat své negativní dopady své činnosti na životní prostředí.
Vše pod jednou střechou na jedné střeše
Služby start-upu zahrnují kompletní řešení na klíč. „Staráme se o vypracování projektu přímo na míru konkrétní střeše, instalaci systému i následnou údržbu,“ vysvětluje Tereza.
Firmám stačí jen přípojka elektřiny a vody, o zbytek se postará Salát na střeše. „Máme komplexní know-how. Známe konstrukce střech, jejich únosnost i způsoby ochrany střešního pláště. Umíme spočítat business model a víme, jak se o rostliny starat,“ popisuje Tereza. Právě v údržbě vidí klíč k úspěchu: „Mnoho firem si myslí, že zvládnou péči sami, ale časem nadšení opadne. Proto nabízíme i pravidelný servis,“ vysvětluje zakladatelka.
První prototyp hydroponické zahrady, která se hodí i pro bylinky a zeleninu, vznikl na střeše Technické univerzity v Liberci. „Byla to naše testovací laboratoř pod širým nebem. V parném létě dokázala zahrada ochladit střechu až o 20 stupňů Celsia. Mezi stojany bylo příjemně, zurčela tam voda a létaly včely. Úplně jiný svět než rozpálená asfaltová střecha,“ vzpomíná Tereza.
A dodává: „Pilotní projekt přinesl cenné zkušenosti i překvapivá zjištění. Prokázali jsme dokonce ochlazení interiéru pod střechou. I jediný stupeň je v rámci energetiky budovy významná úspora.“
Český hardware, globální ambice
Na spadnutí je první komerční realizace, a to na ploše střeše liberecké pobočky logistické společnosti DB Schenker. Na ploše sta metrů čtverečních tam každý měsíc plánují vypěstovat téměř 2 600 salátů.
„Našli jsme osvíceného partnera, který nehledí jen na zpeněžení produkce. Saláty a bylinky rozdává zaměstnancům, využívá je ve firemní kantýně a část posílá do dětských domovů a domovů pro seniory,“ popisuje zakladatelka start-upu.
Zatímco většina firem v oboru spoléhá na dovoz technologií z Asie, Salát na střeše vsadil na tuzemské dodavatele. Podstatou technického řešení je systém kanálků, který zajišťuje automatické dávkování vody a živin.
„V začátcích nám hodně pomohla firma ForestBit s kořeny na Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu v Praze. Propojili jsme se skrze výzkum. Pronajali nám vybavení pilotní farmy a vše nás naučili. Spolupracujeme také se společností Gardenix, českým výrobcem hydroponických systémů. Nechceme být závislí na nejistých materiálech z Číny,“ zdůrazňuje Tereza.
Podobné projekty podle zakladatelky úspěšně fungují po celém světě. „Nejvíce se střešnímu farmářství daří v zemích s omezenou zemědělskou půdou, jako je Holandsko nebo Belgie. Přes náročné klimatické podmínky funguje i v Izraeli nebo Austrálii.“
A jaké jsou plány do budoucna? „Aktuálně chceme sestavit silný tým a vyladit všechny procesy. S tím nám pomáhá i Liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink. Já sama bych pak ráda – i kvůli svému vytížení – svou roli přenechala schopnému lídrovi a nadále působila v roli mentorky,“ nastiňuje své nejbližší plány Tereza Nalezená.